EXPERIENȚA ELENEI PROHNIȚCHI LA UNIVERSITATEA BRETAGNE SUD, FRANȚA PRIN INTERMEDIUL PROGRAMULUI ERASMUS

Istoria mea Erasmus a început la data de 1 ianuarie 2017, când am plecat în Franța pentru studiile de un semestru în orașul Vannes, la Universitatea Bretagne Sud la Facultatea de Drept. Nu știam la acel moment foarte multe despre Vannes sau Bretagne, dar acum pot să exprim un adevărat entuziasm față de ceea ce reprezintă acest oraș. Alături de un golf superb, lângă ocean, un port plin de bărci, pe care îl pot admira în fiecare zi în drum spre universitate, un oraș plin de parcuri naturale și curățenie nemaipomenită.

În momentul în care trebuia să plec din Moldova, m-a cuprins un sentiment de frică pentru necunoscut, dar, totodată și curiozitate pentru ceea ce mă aștepta acolo. Optimismul a fost mereu în gândurile mele, ceea ce m-a făcut să merg cu încredere mai departe. Chiar dacă nu sunt încă la momentul de sfârșit al experienței mele, am reușit să descopăr oameni, cunoștințe și locuri pe care nici nu m-am așteptat să le descopăr. Prima experiență care a marcat începutul a fost posibilitatea să-mi aleg singură cursurile pe care pot să le frecventez și care   nu se suprapun în totalitate cu cele pe care le-aș fi frecventat la Universitatea de Stat. Am avut posibilitatea să fac cursuri care mă interesează mai mult și să-mi aleg o direcție în Drept, care va avea un impact direct asupra profesiei pe care vreau să o practic mai târziu. Am ales să fac filiera privată și să-mi aleg cursuri aprofundate în drept civil și în dreptul societăților, unde descopăr cele mai înguste problematici sau nuanțe, ceea ce face studiul foarte captivant.            Când am intrat pentru prima dată în grupa mea, a fost straniu să am asupra mea 30 de perechi de ochi, ai colegilor mei, care nu înțelegeau ce se întâmplă pentru că nu știau că vor avea o colegă nouă. Pe parcurs, am făcut cunoștință cu ei și am reu
șit să mă infiltrez în grupurile lor de prieteni, ceea ce face ca, în momentul de față, adaptarea mea să fie mai ușoară.

Cât despre ceea ce ține de modul de predare, cred că sunt motivată de profesorii pe care îi am aici, mult mai mult decât am fost în Moldova.
Sunt motivată de competența profesională a acestora, dar și de aptitudinea de a fi un profesor ce își impune părerea în fața studenților săi. Sunt motivată de posibilitatea ce mi s-a oferit pentru a putea avea o asemenea atitudine față de mine și pentru faptul că mi se oferă atât de multe experiențe noi ce mă dezvoltă. Este evident faptul că, fără pregătirea pe care am avut-o în Republica Moldova, nu m-aș fi putut descurca aici, dar din păcate realizez că ar fi putut să constituie un nivel mult mai bun, dacă aveam susținerea și îndrumarea necesară.

Am avut și o perioadă mai grea, prima lună de adaptare până mi-am găsit locul în tot ceea ce se întâmpla în jurul meu. Toate activitățile alături de colegii mei și activitățile care s-au derulat pe parcursul acestei perioade, au creat o atmosferă atât de caldă, încât acum pot să consider că m-am acomodat în societatea franceză.

De asemenea, am avut oportunitatea de a admira personalități din avocatura franceză. Am reușit să particip la activități organizate de ONG-uri și încerc să mă implic cât mai mult în activitatea studențească. Am luat parte la desfășurarea unor activități de voluntariat, unde am oferit ajutor într-un spital cu copii bolnavi de autism, și activități sportive într-o echipă de volei din Vannes.

Niciunul dintre l
ocalnici sau colegi nu s-au arătat nemulțumiți la întrebările mele repetate, la cereri de ajutor sau la dificultățile pe care le întâlneam în limba franceză. Mai mult, colegii s-au arătat foarte dornici să-mi arate împrejurările, sau să mergem împreună la o petrecere în oraș.  Cel mai mult mi-a plăcut în Vannes atmosfera calmă și caldă. Oamenii sunt foarte drăguți, iar faptul că trăiesc în port, a creat posibilitatea apariției unor obiceiuri frumoase pentru petrecerea weekend-urilor. Cărți poștale sau cărți la mâna a doua ce se vând în port, obiecte de anticariat sau meciuri de rugby unde foarte greu se mai găsesc locuri, sunt câteva dintre atracțiile acestui oraș.

 

În această perioadă am reușit deja și mai mult să vizitez orășelele franceze ca Tours, Rennes, Toulouse, ceea ce mi-a oferit o deosebită plăcere și relaxare, deoarece aceste locuri s-au arătat a fi fantastice. Astfel, experiența ce a început cu frică, necunoscut și nedumerire, a ajuns să îmi ofere șansa să mă descopăr dintr-o altă perspectivă, cea care mi-a plăcut atunci pe tot parcursul  noilor încercări. Nu am să uit niciodată această experiență și mai ales prietenii pe care i-am cunoscut în această perioadă, deoarece fiecare a plasat câte ceva în personalitatea mea, pentru ca eu să mă dezvolt. Acest orășel va deveni a doua mea casă și sper  să revin  cât mai curând după finele experienței Erasmus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *